Asuntokauppa vilkastui loppu vuonna

Asuntokauppa on piristynyt vuoden viimeisellä puoliskolla. Asuntolainaa ei kuitenkaan vielä uskalleta ottaa yhtä innokkaasti kuin aikaisemmin. Suomalaiset ovat hieman ennakkoluuloisia tulevan vuoden 2010 taloudesta. Kaikki eivät vielä luota huonojen talousuutisten olevan takanapäin.

Alkuvuonna pelättiin asuntomarkkinoilla sitä, että myyntiluvut jäävät edellisvuotta pienemmiksi. Nyt tulokset näyttävät kuitenkin siltä, että näin ei käy. Asuntojen osalta on niin, että pienet kerrostaloasunnot menevät hyvin kaupaksi ja niiden hinnat ovat nousseet entisestään. Kuitenkin kalliit huoneistot sekä omakotitalot menevät kaupaksi hieman huonommin.

Asuntolainojen korot eivät varmasti enää laske entisestään, vaan päinvastoin ne kääntyvät maltilliseen nousuun. Suomalaiset pankit ennustavat, että Euroopan Keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan vasta ensi vuoden syyskuussa tai joulukuussa. Tällä hetkellä EKP:n ohjauskorko on yhdessä prosentissa. Euroopan Keskuspankin ohjauskorko määrittää suunnan myös euriboreille, joita meidän asuntolainoissa käytetään.

Omakotitalojen hinnat ovat nousseet keskisuurissa ja suurissa kunnissa ja laskeneet pienissä kunnissa. Helsingissä on tehty neljännes enemmän omakotitalokauppoja viime vuoteen nähden, mutta muualla Suomessa kauppoja on tehty noin 5 % vähemmän kuin viime vuonna. Omakotitalojen neliöhinta on tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla 2587 euroa ja muualla Suomessa 1267 euroa.

This entry was posted in Asuntolainat and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *