Kulutusluotot

Kulutusluotto on luotto, joka on otettu sitä varten, että se halutaan kuluttaa. Rahaa tarvitaan johonkin yllättävään kuluerään ja silloin kulutusluotto on helppo ja nopea tapa saada käyttöönsä rahaa. Kulutusluotto voi olla joku vakuudeton tai vakuudellinen luotto. Kulutusluotot ovat yleensä melko lyhytaikaisia luottoja ja yleensä niiden kesto on alle viisi vuotta. Lisäksi kulutusluotot ovat suuruudeltaan melko pieniä, tyypillisimmin muutama tuhat euroa. Kulutusluottojen alle kuuluvat Suomessa myös autolainat ja moottoripyörälainat.

Kulutusluottoja tarjoavat Suomessa sekä pankit että yksityiset luottospesialistit. Yksityisiä luottospesialisteja kutsutaan myös pikavippiyrityksiksi ja niitä toimii Suomessa jo melko paljon.

Kulutusluotto eroaa pikavipistä siinä suhteessa, että pikavipin maksuaika on paljon lyhyempi, ainoastaan muutaman viikon ja pikavipin korko on paljon suurempi kuin kulutusluoton korko.

Kulutusluottojen vuosikorot ovat tyypillisesti 9 – 30 prosenttia. Kuitenkin huomattavasti suurempiakin korkoja on peritty kulutusluottomarkkinoilla. Jos kulutusluoton ottaja pystyy antamaan kulutusluotolleen vakuuden, niin korko on matalampi. Vain harva kulutusluottojen myöntäjä kuitenkaan vaatii luotolle vakuutta.

Kulutusluottoja kannattaa vertailla, sillä eri kulutusluottojen koroissa sekä lainaehdoissa on paljon eroja. Kannattaa huomioida se, että mitkä ovat kulutusluottolainan kokonaiskustannukset, jotka muodostuvat lainakoron lisäksi myös lainan hoito sekä käsittelykuluista. Lainan todellinen vuosikorko on hyvä keino vertailla eri kulutusluottoja.

Nykyisin on voimassa laki, jonka mukaan kulutusluottoja ei saa enää keskellä yötä. Kulutusluottoja voidaan myöntää vain kello 7 – 23 välisenä aikana. Päätöksen kulutusluoton myöntämisestä saa antaa yölläkin, mutta tilille se voidaan maksaa vasta aamuseitsemältä.

Comments are closed.