Lainan korkovähennykset

Lainan koroista voi nykyisellään vähentää 28 prosenttia verotuksessa. Jos kyseessä on iso asuntolaina ja pienehköt tulot niin verohyöty on merkittävä. Vähennysoikeuden enimmäismäärä on kuitenkin 1400 euroa vuodessa per henkilö. Ensiasunnon ostajilla korkovähennykset ovat pari prosenttia suuremmat.

Verovähennyksestä ei ole kovin suurta etua suurituloisille, mutta keskituloisille sekä pienituloisille siitä on merkittävää hyötyä. Kuitenkin on huomioitava, että suurituloiset ostavat yleensä isompia ja kalliimpia asuntoja kuin pienituloiset.

Viime aikoina on ollut paljon keskusteluja asuntolainan korkovähennyksen poistamisesta tai alentamisesta. Toiset kansanedustajat ovat sitä mieltä, että koko korkovähennyslaki on turha, mutta osa puolustaa lakia kiivaasti. Asuntoministeri Jan Vapaavuori ennustaa, että seuraavalla hallituskaudella varmasti vähennysmahdollisuuksia leikataan, koska paine tasata valtiontaloutta on niin kova. Tällä hallituskaudella muutoksia tuskin on luvassa.

Jos asuntolainan korkovähennykset poistetaan kokonaan, niin luultavasti asuntojen hinnat hieman laskevat. Tämä muutos kuitenkin heikentäisi merkittävästi pienituloisten mahdollisuuksia ostaa omistusasuntoja.

This entry was posted in Asuntolainat and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *