Asuntolainan maksutavat

Asuntolainan takaisinmaksutapoja on monia ja oman pankin kanssa kannattaa keskustella, että mikä tapa on itselleen paras tapa. Jotkut pankit ovat joustavampia laina-ehdoissa ja he voivat esimerkiksi myöntää asiakkaan taloustilanteen huonontuessa lyhennysvapaita kuukausia. Joskus esimerkiksi ensimmäisen lainavuoden ajan voi maksaa pelkästään lainan korkoja.

Tasalyhennys

Tasalyhenteisessä lainassa lainalyhennyksen määrä on joka kuukausi sama. Koron osuus sen sijaan vaihtelee korkotasosta ja lainan määrästä riippuen. Näin ollen koron määrä pienenee pikkuhiljaa, koska lainakin pienenee. Jos valitsee lainan maksutavaksi tasalyhennyksen, niin aluksi täytyy maksaa suurempia summia ja maksuerät sitten pienevät loppua kohti.

Tasaerä eli annuiteetti

Tasaerälainasta käytetään yleisemmin nimitystä annuiteettilaina. Siinä maksetaan joka kuukausi sama summa yhden koronmääräytymisjakson loppuun saakka. Alussa siis lainan lyhennyksen osuus maksuerästä on pienempi ja koron osuus suurempi. Jos viitekorko on noussut tai laskenut koronmääräytymisajan päätyttyä, niin maksuerä kasvaa tai pienenee sen mukaan. Tasaerälainassa ensimmäiset maksuerät ovat pienemmät kuin tasalyhenteisessä lainassa.

Kiinteä tasaerä

Kiinteässä tasaerälainassa maksetaan sama summa koko laina-ajan loppuun saakka. Siinä ei välitetä koronmääräytymisjaksoista vaan summa pysyy samana korkojen vaihteluista huolimatta. Jos siis lainan korko nousee, niin laina-aika pitenee.

Näitä kaikkia vaihtoehtoja kannattaa miettiä tarkkaan ja punnita, että mikä on omaan talouteen sopivin vaihtoehto. Haluaako tietää tarkasti maksettavan kuukausittaisen summan vai pystyykö maksamaan enemmän, jos korot nousevat rajusti?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *