Lainaturvavakuutus

Jos asuntolaina on todella suuri, niin pankki saattaa tarjota lainaturvavakuutusta. Tämä tarkoittaa sitä, että vakuutus turvaa tilanteen, jossa asiakas ei pysty maksamaan takaisin asuntolainaansa. Syitä voivat olla esimerkiksi työttömyys, onnettomuus tai kuolema.

Lainaturvavakuutukset ovat hyvin kalliita ja ne nostavat asuntolainan kuluja tuntuvasti. Kannattaa miettiä tarkkaan, että tarvitseeko lainaturvavakuutusta, jottei maksa tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja vain varmuuden vuoksi. Jos esimerkiksi on jo henkivakuutus, niin lainaturvavakuutus ei välttämättä sen lisäksi tuo rahoille enää lisävastinetta.

Joskus pankit saattavat vaatia lainaturvavakuutuksen ottamista ja se asetetaan yhdeksi ehdoksi lainan myöntämiselle. Pankki katsoo, että laina on melko suuri ja haluaa turvata ainakin osan lainasta vakuutuksella.

Lainaturvavakuutuksen voi saada ainoastaan terve työikäinen suomalainen. Ennen kuin voi saada lainaturvavakuutuksen, niin täytyy tehdä terveysselvitys, joka täytyy täyttää huolellisesti. Jos on antanut vääriä tietoja, niin mahdollisessa korvaustilanteessa vakuutus voidaan purkaa. Tällöin maksettuja vakuutusmaksuja ei palauteta.

Lainaturvan huono puoli on se, että se on kytköksissä lainan myöntäjään. Lainaturvavakuutusta ei siis voi kilpailuttaa. Eri lainaturvavakuutusten turva vaihtelee kovasti ja eri yrityksillä on erilaisia ehtoja ja erilaisia korvaustapoja. Korvausten kestoille esimerkiksi on enimmäisrajoja sekä myös työkyvyttömyyden tulkinnassa on usein eroja. Ns. perusturva turvaa vähemmän ja laaja turva turvaa enemmän, niin kuin muissakin vahinkovakuutuksissa. Lainaturvia voi koettaa vertailla pyytämällä eri pankeista saman suuruisen lainaehdotuksen lainaturvavakuutuksen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *