Opintolaina

Jos opiskelee ja tarvitsee rahaa enemmän kuin mitä opintotuki ja omat säästöt ovat, niin opintolaina on hyvä vaihtoehto rahoittaa elämäänsä. Opintolaina on tarkoitettu päätoimiselle opiskelijalle. Se on laina, jonka valtio takaa ja erillisiä takaajia tai vakuuksia ei tarvitse olla. Ehtona valtiontakaukselle on kuitenkin se, että luottohistorian täytyy olla kunnossa.

Valtiontakausta lainalle haetaan joko Kelalta tai oppilaitoksen opintotukilautakunnalta. Kun valtiontakaus on haettu, niin opiskelija voi hakea lainaa aivan mistä pankista haluaa. Osa lainan ehdoista määräytyy opintolainan valtiontakauksen perusteella, mutta muista ehdoista lainanhakija neuvottelee pankin kanssa aivan itse. Pankkeja kannattaa siis kilpailuttaa myös opintolaina-asioissa. Valtiontakaus on voimassa 30 vuotta lainan ensimmäisen erän nostamisesta.

Opintolainan suuruus riippuu hakijasta. Summa voi olla 160 euroa – 440 euroa kuukaudessa, yleisimmin myönnettävä summa on 300 euroa. Lainan takaisinmaksu täytyy useimmiten aloittaa kahden vuoden sisällä siitä, kun on valmistunut. Jos ei pysty maksamaan velkaansa pankille ja Kela joutuu maksamaan sen takaajan ominaisuudessa, niin Kela perii omansa takaisin 8 % korolla. Tarvittaessa turvaudutaan ulosottoon.

Opintolainan korot saa vähentää verotuksessa, joten se tarjoaa opiskelijalle mukavasti verohyötyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *