Pikavippejä otetaan yhä harvemmin

2013 lakimuutoksen jälkeen uusia pikavippejä eli pienlainoja otetaan vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Kesäkuussa uusi pikavippilaki laittoi korkokaton uusille pienlainoille, jotka ovat suuruudeltaan alle 2000 euroa. Lakimuutos on vähentänyt uusien lainojen määrä, kun yrityksien on täytynyt tarjota suurempia lainoja, jotka kattavat kulut pienentyneiden korkotuottojen seurauksesta.

Uusi laki määritteli, että alle 2000 euron pienlainan todellinen vuosikorko saa olla maksimissaan 51 prosenttia. Määritelmän mukaan korkolain mukainen korko saa olla viitekorko + 50% eli tällä hetkellä 51 %.

Korkokatosta johtuen pienimmät pikavipit ovat poistuneet markkinoilta ja yritykset tarjoavat isompia lainoja, jotta korkokulut kattavat yritysten menot. Yli 2000 euron kulutusluottoja ja lainoja saa edelleenkin ja niissä laskettuna todellinen vuosikorko on alhaisempi johtuen isommasta summasta.

Tilastokeskuksen mukaan pikavippejä myönnettiin vuoden 2014 ensimmäisen kolmen kuukauden aikana noin viisi kertaa vähemmän kuin vuonna 2013 tammi-maaliskuussa. Vippien koko oli kuitenkin selvästi suurempi, kun keskimääräinen pikavippi oli 2013 275 euroa, niin alkuvuonna 2014 se oli 638 euroa.

Ihmisten ottamien pikavippien määrät ovat siis selvästi laskussa, mutta yksittäisen pikavipin summat ovat kasvaneet uusista tuotteista johtuen ja pienten pikavippien poistuttua markkinoilta kannattamattomina.

This entry was posted in Pikalainat. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *