Kotivakuutus

Kotivakuutus on vapaaehtoinen vakuutus, mutta silti se on otettu turvaamaan melkein jokaista kotia. Kotivakuutukset vaihtelevat riippuen siitä, että asuuko kerrostalossa osakkaana tai vuokralaisena, paritalossa vai omakotitalossa. Asunto-osakeyhtiöissä kotivakuutuksella vakuutetaan vain oma irtaimisto ja rakennus itsessään on vakuutettu asunto-osakeyhtiön puolesta. Jos asuu omakotitalossa, niin kannattaa miettiä myös sitä, että vakuuttaa rakennuksen erikseen. Huomioitavaa on myös se, että jokainen omakotitalon pihapiirissä oleva yli 4 m2:n rakennus täytyy vakuuttaa erikseen, ne eivät kuulu päärakennuksen vakuutuksen piiriin.

Kotivakuutus korvaa vakuutuksenottajan ja kaikkien hänen taloudessaan vakituisesti asuvien henkilöiden kiinteän ja irtaimen omaisuuden.

Kotivakuutus ei ole esimerkiksi autovakuutukseen verrattuna kovinkaan kallis vakuutus, mutta silti kannattaa kilpailuttaa kotivakuutukset eri vakuutusyhtiöiltä. Kannattaa miettiä tarkkaan, että haluaako laajan kotivakuutuksen pienellä omavastuuosuudella vai ottaako mieluummin edullisemman kotivakuutuksen, jossa vahingon sattuessa omavastuuosuus on suurempi.

Kotivakuutus auttaa silloin, jos kodissa tapahtuu tulipalo, vesivahinko tai varkaus. Laaja kotivakuutus korvaa myös äkillisiä rikkoontumisia. Kotivakuutuksen mukana tulee myös vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Ne korvaavat mahdollisesti tarvittavan lakimiesavun.

Kotivakuutuksen hintaan vaikuttavat asunnon koon ja perhekoon lisäksi mahdolliset turvalukot tai hälytinlaitteet. Jos niitä on asennettuna kotiin, niin vakuutusyhtiöt antavat vakuutusmaksuista alennusta.

Jos rakennuttaa tai rakentaa uutta taloa, niin kotivakuutuksen voi ottaa jo rakennusvaiheessa. Silloin maksetaan yleensä hieman korotettua maksua.

Kotivakuutuksia tarjoavat muun muassa: If, Tapiola, Pohjola, Fennia, Tryg, Aktia ja Lähivakuutus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *