Sairausvakuutus

Sairausvakuutus kuuluu jokaiselle Suomessa asuvalle henkilölle. Sairausvakuutus on osa sosiaaliturvaamme. Suomen valtio siis on päättänyt ottaa hoitaakseen kansalaisten terveydenhuollon ja kustantaa sen verorahoilla.

Sairasvakuutusta hoitaa Suomessa KELA eli Kansaneläkelaitos. Todisteeksi kuulumisesta Suomen sairasvakuutuksen piiriin jokainen saa KELA-kortin, joka täytyy esittää lääkäriasemalla ja apteekissa lääkkeitä hakiessaan. KELA-kortin saa jokainen henkilö, jolla on suomalainen henkilötunnus. Sairasvakuutus korvaa osan lääkekuluista sekä osan yksityisen lääkärin palkkioista. Kelan piiriin kuuluva on myös oikeutettu sairauspäivärahaan, jos joutuu olemaan sairauden takia pois työstään. Sairausvakuutukseen kuuluvat myös äitiys- ja isyyspäivärahat sekä kuntoutusrahat.

Lakisääteinen sairausvakuutus maksetaan palkkaverotuksen yhteydessä siten, että sekä työnantaja että työntekijä maksavat verohallinnon määräämät summat. Näitä maksuja kutsutaan sosiaaliturvamaksuiksi tai sotu-maksuiksi.

Lakisääteinen sairausvakuutus on ollut Suomessa vuodesta 1964 saakka.

On olemassa myös vapaaehtoinen sairausvakuutus, joka täydentää lakisääteistä sairausvakuutusta. Yrittäjille tämä on ainut sairausvakuutusmuoto, jolla yrittäjä voi turvata sairaudesta tai työkyvyttömyydestä aiheutuneen toimeentulon menetyksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *