Voisiko positiivinen luottotietorekisteri auttaa luottotietojen määrittämisessä?

Viime aikoina on keskusteltu paljon siitä, että voisiko positiivisen luottotietorekisterin perustaminen ehkäistä monien pikalainanottajien suurvelkaantumista. Tällä hetkellä Suomessa on nimittäin käytössä ainoastaan maksuhäiriörekisteri. Eli käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ennen kuin pikalainayritys myöntää pikalainan jollekin henkilölle se tarkistaa, että onko hänen luottotiedoissaan maksuhäiriömerkintää. Rekisteri ei siis ole ajan tasalla siitä, että onko henkilöllä monia yhtäaikaisia pikalainoja, jotka ovat maksamatta. Kun lainanottaja jättää toistuvasti laskunsa maksamatta, niin tähän rekisteriin tulee siitä vasta merkintä. Ja siinä vaiheessa kun maksuhäiriömerkintä tulee rekisteriin, voi kyseinen lainanottaja olla veloissa jo korviaan myöten. Positiivisella luottotietorekisterillä henkilö ei voisi koskaan joutua jättivelkoihin, vaan häneltä ehdittäisiin ajoissa evätä liiat pikalainat.

Tämän saman vaikutuksen voisi aikaansaada sillä, että pikalainayritykset joutuisivat tarkemmin tarkastamaan kaikkien lainaajiensa taustat. Tämä kuitenkin on Suomessa kallis ja aikaavievä prosessi, joten siihen ei voi välttämättä pikavippiyritystä velvoittaa.

World Bank on tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan ylivelkaantuminen voitaisiin tällaisella rekisterillä estää jopa kolmasosassa velkaantumistapauksista. Ihmisten ylivelkaantuminen tuo yhteiskunnalle todella suuria ongelmia ja kustannuksia, joten tällainen rekisteri voisi hyvinkin olla suureksi avuksi tässä asiassa.

This entry was posted in Säästäminen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *