Ylivelkaantuminen Suomessa

Ylivelkaantuminen tuntuu olevan Suomessa nyt todellinen ongelma. Kun 2000 luku alkoi, niin suomalaiset oppivat elämään velaksi. Sitä aikaisemmin velaksi eläminen ei ollut kovin hyväksyttävää. Ihmiset alkoivat ottaa yhä suurempia asuntolainoja mahdollisimman pitkällä maksuajalla. Kulutusluottoja puolestaan alettiin käyttää elämiseen. Nyt sitten 10 vuotta myöhemmin on tullut aika maksaa takaisin näitä velkoja. Kaikki eivät siihen kuitenkaan pysty, sillä työpaikka on saatettu menettää tai lomautukset heikentävät omaa taloutta.

Velkaantumisen suurin syy ovat asuntolainat, joiden osuus kaikista veloista on kolme neljäsosaa. Keskimääräinen asuntovelka on noin 60 000 euroa ja lapsiperheiden keskimääräinen velka on jo yli 100 000 euroa. Aikaisemmin haluttiin ottaa mahdollisimman pieni asuntolaina mahdollisimman lyhyellä maksuajalla. Nyt se on aivan muuttunut ja tahdotaankin suuri asuntolaina pitkällä maksuajalla. Iso asuntolaina on hyvä vaihtoehto silloin, kun sen maksaminen ei ota liian suurta osaa kuukausittaisista tuloista. Vaikeuksia tulee sitten, jos joutuu työttömäksi ja vielä pahemmin käy jos asuntojen hinnat romahtavat samaan aikaan työttömyyden kanssa. Tällöin joutuu todelliseen ahdinkoon, kun edes asunnon myyminen ei poista suuria velkoja.

Ylivelkaantumisen syynä eivät ole kuitenkaan yleensä asuntolainat vaan kulutusluotot, joita ruvetaan ottamaan liikaa, jotta pystytään elämään hyvin asuntovelallisenakin. Kulutusluotot eivät ole kovin suurin, mutta niiden korot ovat suuria. Ja vaikeuksia seuraa kun ruvetaan maksamaan kulutusluotolla kulutusluottoa.

Kuluttajavirasto julkaisi juuri tiedotteen, jonka mukaan he ovat huolestuneita luottojen markkinoinnista. Kuluttajavirasto teki kyselyn 84 velkaneuvojalle. Jopa 90 % velkaneuvojista oli sitä mieltä, että velkaantumiseen vaikuttaa eniten se, että miten luottoja tarjotaan. Velkaneuvojien mielestä luottoja myönnetään liian helposti tarkistamatta ensin kuluttajan maksukykyä. Ja koska pikalainoja saa helposti, niin velkaantunet alkavat helposti käyttää niitä apuna omaan ahdinkoonsa. Ja sitten ollaankin jo pahassa kierteessä. Kuluttajaviraston tiedotteesta selviää myös se, että henkilöt jotka joutuvat ylivelkaantumiseen ovat keskimäärin tavallista passiivisempia sekä addiktioita omaavia.

Kuluttajavirasto toivoo luotonantajilta vastuullista toimintaa ja sitä, että markkinoinnilla ei yllytettäisi ketään ottamaan luottoa.

This entry was posted in Kulutusluotot and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *