Luotolla vai käteisellä?

Täytyy muistaa, että luotto ei ole ilmaista rahaa. Yleensä kun maksaa luotolla, niin maksaa ylimääräisiä kuluja verrattuna siihen, että olisi maksanut käteisellä. Luoton ottamisella siis on suurempia riskejä kuin käteisellä maksamisella.

Ensimmäinen luoton riski ovat markkinakorot. Jos nimittäin markkinakorot joihin luotto on sidottu nousevat, niin takaisinmaksettava summakin nousee. Toinen riski on se, että jos ei saa maksettua luottoa eräpäivään mennessä niin voi joutua maksamaan suuret summat viivästyskorkoja. Ja kolmas riski on se, että jos luotto jää maksamatta, niin voi saada maksuhäiriömerkinnän. Siitä voi koitua helposti elinikäinen riesa ja se saattaa vaikeuttaa vuokra-asunnon saantia tai jopa työpaikan saantia.

Jos joskus luottavaisena laittaa oman asuntonsa pantiksi luotolle, niin luotonmyöntäjä voi vaatia rahojaan niin, että asunto on myytävä.

Luottokortin hyvä puoli verrattuna käteiseen on se, että joissain tilanteissa luottokortilla maksaminen on jopa turvallisempaa kuin käteisellä. Jos esimerkiksi ei saakaan myyjältä ostamaansa palvelua, niin luottokorttiyhtiö hyvittää maksetun hinnan omasta pussistaan. Esimerkiksi matkat kannattaa aina maksaa luottokortilla. Jos matkanjärjestäjä silloin menee yllättäen konkurssiin ja asiakas menettää matkansa, niin luottokorttiyhtiö hyvittää maksetun summan asiakkaalle. Muuten asiakas olisi saattanut menettää jo maksamansa rahat ikuisiksi ajoiksi. Luottokortit voivat myös sisältää erilaisia etuuksia matkustajille, kuten matkavakuutuksen tai muita vakuutuksia matkan peruuntumista varten.

Jos vaihtoehtona on monta pientä luottoa tai yksi iso luotto, niin kannattaa valita yksi iso luotto. Silloin nimittäin maksaa kuluja vain yhdestä luotosta, joka on vähemmän kuin monesta pienestä luotosta yhteensä. Silloin myös oman talouden hallinta on helpompaa. Jos joutuu vaikeuksiin monen pienen luoton kanssa, niin kannattaa pyytää apua talous- tai velkaneuvojalta. Pikavippien sijasta voi olla taloudellisempaa ottaa kulutusluotto ja maksaa sillä myös pienempiä ostoksia, koska isommissa kulutusluotoissa on yleensä pienemmät korot tai pidempi maksuaika, jolloin luotto ei rasita niin paljon kuukausittain omaa taloutta.

This entry was posted in Luotto and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *