Matkavakuutukset eivät yleensä korvaa matkustajalle aiheutuneita lisäkuluja

Matkavakuutuksista ja niiden korvauksista on ollut paljon puhetta julkisuudessa Islannin tuhkapilven aiheuttaman lentokaaoksen johdosta. Mistä matkustajat saavat korvauksia, siitä että jäivät jumiin Euroopan lentokentille ja heidän kotiin pääsynsä viivästyi jopa useita päiviä? Ja saavatko he mitään korvauksia matkavakuutuksesta?

Matkavakuutukset eivät yleensä korvaa mitään ylimääräisiä matkan keskeytymisestä aiheutuvia kustannuksia. Esimerkiksi Islannin tulivuoren aiheuttamasta tuhkapilvestä johtuneita keskeytyneitä tai peruuntuneita matkoja ei pääperiaatteen mukaan korvata matkavakuutuksesta. Vakuutusehdoissa on kuitenkin vakuutuskohtaisia eroja sekä ehtoja. Ehdot vaihtelevat eri yhtiöittäin erityisesti jatkolentojen osalta.

Useat vakuutusyhtiöt tulkitsevat tuhkapilven sääesteeksi ja sen perusteella korvaavat ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja. Esimerkiksi vakuutusyhtiö If korvaa näitä ylimääräisiä kuluja kun kyseessä on jatkolento.

Useimpien matkavakuutusten ehdoissa sanotaan, että korvauksia saattaa saada matkalta myöhästymisestä. Se tarkoittaa kuitenkin ainoastaan etukäteen varatulta jatkoyhteydeltä myöhästymistä, kuten lennolta tai junalta myöhästymistä. Lisäksi ehtona on, että julkista kulkuneuvoa, jota matkustaja on käyttänyt, on kohdannut luonnonmullistus, tekninen vika, liikenneonnettomuus, sääeste tai rikos.

Joskus matkavakuutus sisältää odotuskorvauksen. Sen perusteella voi saada korvauksia, jos joutuu odottamaan esimerkiksi jatkolentoaan. Odottelun minimiaika on yleensä neljä tai kuusi tuntia ja korvausta saa yleensä 300 – 500 euroa.

Kotimaan lentoja ei yleensä korvata, vaan lennon täytyy olla kotimaan ja jonkun toisen maan välillä. Yleensä oleskelumaan sisäisiäkään lentoja ei korvata.

Usein vakuutusyhtiöt neuvovat asiakkaitaan hakemaan korvauksia lisäkuluista matkanjärjestäjältään tai kuljetusyhtiöltään. Monet lentoyhtiöt ovat maksaneet asiakkailleen korvauksia tuhkapilven takia, mutta eivät suinkaan kaikki lentoyhtiöt. Esimerkiksi Finnair ja Blue1 hyvittävät matkustajilleen osan heidän lisäkuluistaan. Vakuutukset kannattaa siis kilpailuttaa myös niiden korvaustason osalta, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn korvaustilanteessa. Kannattaa ainakin kysyä muutama kysymys, kun on ottamassa uutta vakuutusta tai vertailee eri vakuutusyhtiöitä.

This entry was posted in Vakuutukset and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *