Asuntolaina

Moni haaveilee omistusasunnosta ja heistä tuntuu, että vuokralla asumisessa kuukausittaiset vuokramaksut menevät aivan hukkaan. Oma asunto ja asuntolaina siintävät unelmana mielessä.

Asuntolaina on monille ihmiselle ainut mahdollisuus hankkia oma asunto. Vain harva pystyy säästöillään kartuttamaan rahavarastojaan niin, että asunnon osto niiden turvin olisi mahdollista.

Asuntolainoja tarjoavat kaikki pankit ja asunnon ostoa suunnitellessa kannattaa kysyä lainatarjousta useasta eri pankista. Oma pankki ei nimittäin aina tarjoa sitä parasta vaihtoehtoa. Usein pankkiasioiden keskittäminen kannattaa ja silloin kun koko perheen kaikki asiointi on samassa pankissa, niin saa asuntolainankin paremmilla ehdoilla.

Asuntolainan määrää kannattaa etukäteen suunnitella tarkasti. Millaisen asunnon haluaa ja millaiseen asuntoon on realistisesti varaa. Yleensä asuntolainan vakuudeksi käy osa asunnon arvosta, yleensä noin 60 – 70 %. Lisäksi osaan lainaa tarvitsee jonkun muun vakuuden, kuten omat säästöt, arvopaperit tai ulkopuolisen takaajan. Osaan lainaa voi hakea valtiontakausta, joka tarkoittaa sitä, että Suomen valtio takaa osan lainasta ja siitä maksetaan heille korvausta.

Mikäli ei halua ottaa kovin isoa asuntolainaa, niin asumisoikeusasunto tai osaomistusasunto ovat myös hyviä vaihtoehtoja omistusasumiselle. Niitä varten voi saada myös lainaa pankista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *