Asuntolainan korot

Asuntolainasta maksetaan aina korkoa, joka määräytyy viitekorosta ja pankin siihen lisäämästä marginaalikorosta. Asuntolainoihin käytettäviä korkoja ovat pankkien omat prime-korot ja rahamarkkinoiden määrittämät euribor-korot. Lisäksi joskus asuntolainoissa käytetään kiinteää korkoa, jonka pankki ja asiakas voivat neuvotella.

Oikean koron valinta on haastava tehtävä ja oikeastaan se on aina melkoista arpapeliä, jossa voi joko voittaa tai hävitä. Jos ottaa lainaansa koroksi lyhyen euriborin, joka on tällä hetkellä halpa, niin kahden vuoden päästä se voi olla jo todella korkea. Asuntolainansa viitekorkoa saa myös muuttaa kesken lainakauden, mutta pankki perii siitä maksun. Maksu voi olla joko kertamaksu, yleensä noin 100 euroa tai se voi perustua pankin laskennallisiin menetettyihin korkotuloihin, jolloin se voi olla useita tuhansia euroja.

3 kk euribor korko

Kolmen kuukauden euribor tarkistetaan aina tiettynä päivänä kolmen kuukauden välein ja korkoa asuntolainalle maksetaan sen perusteella. Kun asuntolaina on sidottu 3 kk euriboriin, niin hyötyy nopeasti laskevista koroista, mutta toisaalta voi kärsiä tappiota nousevista koroista.

12 kk euribor korko

12 kuukauden euribor on hieman vakaampi euribor, sillä se tarkistetaan kerran vuodessa. 12 kk euribor on hyvin yleinen viitekorko asuntolainoissa. Tässä korossa on se huono puoli, että jos korot laskevat nopeasti, niin joutuu maksamaan vielä pitkään vanhaa korkeampaa korkoa. Toisaalta jos käy toisinpäin niin että korot nousevat nopeasti ja olivat koronmääräytymishetkellä matalalla, niin 12 kk euriborista hyötyy silloin.

Prime-korko

Pankit määrittelevät itse omat prime-korkonsa. Prime-korkoihin vaikuttavat lyhyiden sekä pitkien markkinakorkojen taso, yleinen taloustilanne ja inflaationäkymät. Pankit yleensä reagoivat näihin muutoksiin pienellä viiveellä. Joissakin markkinatilanteissa prime-korot saattavat olla kannattavia, mutta pitkällä aikavälillä prime-korot ovat yleensä euriboreja kalliimpia. Eri pankkien primet ovat yleensä hyvin lähellä toisiaan. Jos yksi pankki nostaa prime-korkoaan, niin muut pankit seuraavat yleensä perässä.

Kiinteä korko

Asuntolainan ottaja voi myös sopia pankin kanssa yhdestä ja samasta kiinteästä korkoprosentista, joka pysyy tietyn ajan aivan muuttumattomana. Kiinteä korko on asuntovelallisella riskitön vaihtoehto, mutta toisaalta siinä ei voi hyötyä siitä jos korkotaso putoaa todella alas. Kiinteä korko on ikään kuin vakuutus, ottamalla sen voi suojautua suurilta korkoriskeiltä. Yleensä kiinteä korko otetaan 3, 5 tai 10 vuodeksi. Joskus tarjotaan jopa 15 vuoden kiinteää korkoa. Yleensä jos on valinnut kiinteän koron, niin lainaansa ei voi maksaa takaisin etuajassa tai ainakin pankit perivät menetetyistä koroistaan korvauksen.

Yhdistelmät

On myös mahdollista sitoa lainastaan esimerkiksi puolet lyhyeen euriboriin ja puolet kiinteään korkoon. Tällä tavalla pystyy hieman pienentämään korkoriskiään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *