Asuntolainojen vertailu kannattaa

Uusi asunto ostetaan yleensä pankkilainan turvin. Vain erittäin harvat ihmiset ovat pystyneet säästämään koko uuden asunnon hinnan, eivätkä tarvitse minkäänlaista lainaa. Eri pankkien lainojen kulut ja lainaehdot vaihtelevat paljon. Yleensä pankki tarjoaa vanhalle hyvälle asiakkaalleen paremmat ehdot kuin aivan uudelle toisen pankin asiakkaalle. Aina ei kuitenkaan ole näin. Jos lainanhakijalla on suuret tulot ja suuri asuntolaina, niin mikä tahansa pankki ottaa mielellään tällaisen asiakkaan itselleen.

Ennen lainaneuvotteluja kannattaa miettiä omat raha-asiansa realistisesti. Täytyy laskea, että kuinka paljon rahaa kuluu normaaliin elämiseen ja mikä olisi maksimirahamäärä, jonka voi käyttää pelkkiin asumismenoihin kuukaudessa. Asumismenot koostuvat asuntolainan lyhennyksen ja korkojen lisäksi kuukausittaisesta vastikkeesta (mahdollisesti myös rahoitusvastikkeesta) ja sähkö- sekä vesimaksuista.

Pankit tarjoavat kahta erilaista lainan lyhennystapaa: tasalyhenteistä lainaa ja annuiteetti – eli tasaerälainaa. Tasalyhenteisessä lainassa lainan lyhennettävä osuus on aina sama ja koron osuus pienenee sitä mukaa kun lainaa saa lyhennettyä. Annuiteettilainassa kuukausittain maksettava summa on aina sama. Joka tarkoittaa sitä, että aivan alussa lainan lyhennys on pienempi ja koron osuus suurempi ja ajan kuluessa koron osuus summasta pienenee ja lyhennyksen määrä suurenee.

Pankkien kanssa voi mahdollisesti sopia poikkeusjärjestelyistä maksujen suhteen. Esimerkiksi niin, että ensimmäisen vuoden ajan maksaa ainoastaan korkoja ja vasta seuraavana vuonna aloittaa myös lainanlyhennykset. Lyhennysvapaita vuosia saa myös usein pitää, jos rahallinen tilanne sitä vaatii. Silloin kannattaa muistaa kuitenkin, että lainan kokonaiskustannukset kasvavat todella suuriksi.

Se mikä aiheuttaa suurimman eron eri pankkien asuntolainojen hintojen välille ovat korot. Koroissa eri pankkien välillä nimittäin on suuriakin eroja. Viitekorko on korko, johon asiakkaan asuntolaina sidotaan. Asuntolainan koron voi sitoa joko pankkien omiin markkinaehtoisin korkoihin eli primekorkoihin tai euribor-korkoihin. Pankit saavat itse määritellä prime-korkonsa, mutta euribor-korot määräytyvät euroalueen pankkien välisillä markkinoilla. Jos sitoo lainansa esimerkiksi 12 kk euriboriin, niin lainan korko tarkistetaan aina kerran vuodessa ja se pysyy samana koko vuoden, riippumatta siitä, että nouseeko vai laskeeko euribor tällä välillä. Kolmas vaihtoehto, jota pankki saattaa tarjota, on kiinteäkorkoinen laina. Siinä asuntolainan korko pysyy samana koko laina-ajan. Mahdollista on myös sitoa osa lainasta kiinteään korkoon ja osa esimerkiksi euriboriin. Pankki määrittelee lisäksi jokaiseen korkoon vielä lisäksi oman asiakaskohtaisen marginaalikoron.

Kun vertailee eri pankkien tarjoamia lainoja, niin kannattaa kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon. Se nimittäin kertoo lainan kulut kokonaisuudessaan ja ne ovat vertailukelpoisia keskenään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *