Autovakuutus

Autovakuutus eli kaskovakuutus on vapaaehtoinen vakuutus. Se korvaa omalle ajoneuvolle liikenteessä mahdollisesti sattuvia vahinkoja. Autovakuutuksella voi vakuuttaa henkilöauton, pakettiauton, matkailuauton, asuntovaunun, moottoripyörän ja kevytperävaunun.

Vakuutusyhtiöillä on tarjolla erilaisia kaskovakuutuspaketteja. Näillä kaskovakuutuksilla on erilaisia nimiä riippuen siitä, että mikä vakuutusyhtiö on kyseessä. Vakuutuspaketit eivät aina ole samasta nimestään huolimatta vertailukelpoisia keskenään eri vakuutusyhtiöillä. Suurimmat vakuutuspaketit ovat Laaja Kasko, Täyskasko ja Suurkasko. Pieni paketti voi olla esimerkiksi Osakasko tai Kevytkasko.

Tässä on muutamia vakuutuksia, joita kuuluu erilaisiin Kaskovakuutuspaketteihin:

-Kolarivakuutus, joka törmää kolarista omalle ajoneuvolle aiheutuneet peltivauriot ym.

-Varkausvakuutus, joka korvaa varkauden

-Ilkivaltavakuutus, joka korvaa ajoneuvolle tehdyn ilkivallan silloin kun tekijää ei ole saatu kiinni

-Palovakuutus, joka korvaa tulipalon vahingot

-Hirvivahinkovakuutus, joka korvaa hirveen, poroon tai peuraan törmäämisestä aiheutuneet vahingot

-Autopalvelu, joka korvaa mahdolliset auton hinauskulut lähimmälle korjaamolla

-Oikeusturvavakuutus, joka korvaa mahdollisia oikeudenkäyntikuluja

Kaikkein kattavimpaan autokaskoon kuuluu myös usein keskeytysvakuutus, joka korvaa matkakuluja niiltä päiviltä kun oma auto ei ole käytössä.

Autokaskoilla on yleensä bonusjärjestelmät, joissa asiakas saa alennusta vuosittaisista vakuutusmaksuistaan silloin, kun hänelle ei ole sattunut mitään vahinkoa. Bonusalennus kasvaa yleensä 5 – 10 % vuodessa ja se voi parhaillaan olla vakuutusyhtiöstä riippuen 60 – 70 %. Kun vahinko tapahtuu ja vakuutusyhtiö korvaa, niin bonus yleensä putoaa noin 20 %. Tästä syystä silloin, jos omat bonukset ovat korkealla, niin autolle sattunut pieni vahinko kannattaa ehkä maksaa omasta pussista.

Autovakuutukset ovat melko kalliita, joten tästä syystä autovakuutus kannattaa ilman muuta kilpailuttaa ja vertailla eri vakuutusyhtiöiden tarjoamia vaihtoehtoja. Kannattaa myös miettiä, että minkälainen kasko palvelee omaa tilannetta parhaiten. Jos omistaa kalliin ja arvokkaan auton, niin täyskasko on silloin ehkä järkevin valinta. Jos taas omistaa auton, jonka arvo on muutama tuhat euroa, osakasko saattaa hyvinkin olla riittävä vakuutus. Vakuutuksen omavastuuosuus vaikuttaa myös merkittävästi autovakuutuksen hintaan. Omavastuissa on suuria eroja eri autovakuutuksissa, ne vaihtelevat 150 – 2000 euron välillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *