Asunnon hinta

Asuntojen hinnat määräytyvät asuntomarkkinoilla puhtaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Myyjä saa tietenkin päättää myynnissä olevan asuntonsa hinnan, mutta jos ei ostajaehdokkaita löydy, niin ei voi syntyä kauppaa. Jos pitää asunnollaan liian korkeaa hintaa, niin myyntiaika voi pitkittyä ja asunnon arvo laskee laskemistaan, jos se on myynnissä liian kauan. Silloin voi joutua laskemaan hintaa paljon enemmän kuin sen arvo olisi ollut, jos myyntihinta olisin alun perin ollut vähän pienempi. Jos hintaa taas laskee alle markkinatason, niin ostajia epäilyttää sekin. He miettivät, että onko asunnossa jotain vikaa. Oikea hinnoittelu on siis ensiarvoisen tärkeää.

Asunnon hintaa miettiessä kannattaa käyttää apuna kyseisen alueen toteutuneita kauppahintoja. Jos alueella on myynnissä paljon vastaavia asuntoja, niin hintaa ei välttämättä voi nostaa kovin korkeaksi. Jos taas alue on haluttua ja asuntoja tulee myyntiin harvoin, niin asunto luultavasti menee kaupaksi hyvälläkin hinnalla. Asunnon hintaan kannattaa laittaa hiukan ilmaa, sillä yleensä ostajat tekevät tarjouksia, jotka ovat jonkin verran pyyntihintaa alempia.

Omasta asunnosta kannattaa pyytää hinta-arvio usealta eri välittäjältä. Asunnon välittäjäksi ei kannata automaattisesti valita välittäjää, joka pyytäisi asunnosta eniten hintaa. Hän saattaa käyttää korkeaa hinta-arviota vain houkutellakseen myyjää valitsemaan juuri hänet välittäjäkseen. Yleensä suurimpiin kiinteistövälitysfirmoihin voi luottaa, heillä on harvoin selvästi ylihinnoiteltuja tai alihinnoiteltuja asuntoja myynnissä. Kun arvioituttaa asuntonsa asunnonvälittäjillä, niin se ei maksa mitään eikä sido mihinkään.

Asunnon hinta-arvioon vaikuttavat useat eri tekijät. Näitä ovat muun muassa asunnon sijaintiin liittyvät tekijät, kuten alueen maine, taloyhtiön sijainti alueella, asunnon sijainti taloyhtiössä, asuntojen markkinatilanne alueella, naapuruston sosiaaliset taustat, liikenneyhteydet, liikenteen melu ja palvelut alueella. Itse asuntoon liittyvät asiat ovat myös tärkeitä, kuten asunnon kunto, mahdolliset tehdyt tai tekemättömät remontit, ikkunoiden ilmansuunnat, huoneiden lukumäärä, materiaalit ja asunnon ikä. Lisäksi hintaan vaikuttavat taloyhtiön asiat, kuten vastikkeen suuruus, taloyhtiön velka, asumiskulut, tontin pinta-ala ja yleisten tilojen kunto. Myös yleisellä taloudellisella tilanteella, kuten korkotasolla, on vaikutusta asunnon hinta-arvioon.

Jos on mahdollista ja asunnon kunto sitä vaatii, niin kannattaa ehostaa asuntoa myyntiä varten. Asunnon yleisilme nimittäin vaikuttaa yllättävän paljon ostajaehdokkaiden käsityksiin asunnosta.

This entry was posted in Asuntolainat and tagged , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *